Hur har Vladimir Putin rättfärdigat Rysslands invasion av Ukraina 2022 utifrån realismen, konstruktivismen och neoklassisk realism?
2024 (Swedish)Independent thesis Basic level (degree of Bachelor), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
How has Vladimir Putin Justified Russia's Invasion of Ukraine in 2022 Based on Realism, Constructivism and Neoclassical Realism? (English)
Abstract [en]
Ryssland bestämde år 2022 att invadera Ukraina. Dock möttes man av blandade reaktioner. Därför undersöker uppsatsen hur genom Putins retorik, Ryssland rättfärdigar sina aktioner för sitt folk och omvärlden samt hur man kan analysera argumenten. Frågeställningen som besvaras är “Hur har Vladimir Putin rättfärdigat Rysslands invasion av Ukraina 2022 utifrån realismen, konstruktivismen och neoklassisk realism?” Material som använts i undersökningen är intervjuer och tal. Analysen är styrd av 3 teorier: realismen, neoklassisk realism och konstruktivismen. Dessutom används ethos, pathos och logos som ett verktyg vid analysen. Metoden som används är kvalitativ argumentanalys.Huvudämnet för denna uppsats är att kunna skapa en förståelse och analys för Rysslands rättfärdigande av sina aktioner mot Ukraina genom att kolla på Putins argument. Resultatet i hans argumentation är att ökad säkerhetshot från Natos expansion österut leder dem till denna utvägen. Man fortsätter även med att hänvisa till de historiska faktorerna vilket har stor tyngd genom det konstruktivistiska perspektivet. Då man lägger stor vikt på hur relationer historiskt nämns för att föra ett argument, Ukraina hade inte funnits utan Sovjetunionen. Inom samma argument anknyter man de kulturella faktorerna som är en viktig punkt inom konstruktivismen där man lägger stor fokus på just dessa faktorer. Sist kritiserade man Ukrainas ledning. Putin anser att styret präglas av extremnationalister som skapar hot mot den ryska befolkningen i öst. Vilket är en av de viktigaste punkterna i neoklassisk realism. Inom teorin betonar man att ledaren har en betydande roll inom internationell politik. Ledarens argumentationer har stor tyngd. Det förs en jämförelse över vad som sägs internationellt och nationellt. Även sker en jämförelse av argumenten man använde sig av i början av konflikten och aktuella argument i dagens läge.Slutsatsen som studien kommer fram till är att argumenten bygger på 3 teman: Hot från väst, Historiska/kulturella kontexten och argument mot den Ukrainska nationen.
Place, publisher, year, edition, pages
2024. , p. 45
Keywords [sv]
Rättfärdigande, Ukraina, Ryssland, Argumentanalys, Realism, Konstruktivism, neoklassisk realism, Ethos-Pathos-Logos
National Category
Political Science (excluding Public Administration Studies and Globalisation Studies)
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-70727OAI: oai:DiVA.org:mau-70727DiVA, id: diva2:1893866
Educational program
GPS program
Presentation
(Swedish)
Supervisors
Examiners
2024-09-032024-08-302024-09-03Bibliographically approved