Hur kan stödet till långtidsarbetslösa stärkas genom samarbete med arbetsgivare med rekryteringsbehov? Dagens svenska arbetsmarknad, liksom många andra i Europa, präglas av samtidig arbetslöshet och brist på arbetskraft. En del av arbetskraften uppfattas ha så låg kompetens att de inte är anställingsbara inom förekommande arbeten, trots att de inte är sjukskrivna eller anses ha andra hinder att få en anställning.
En stor del av stödet och de aktiva insatserna till den grupp som är långtidsarbetslös och har låg generell kompetens sker inom kommunerna, ofta med nära koppling till socialtjänsten som insatser för att stödja dem bort från ekonomiskt bistånd i riktning mot självförsörjning. I en del kommuner har dessa verksamheter ett strukturerat samarbete med kommunala verksamheter som upplever stora rekryteringsproblem.
Jag har genomfört ett pilotprojekt riktat mot dessa strukturerade samarbeten, och funnit ett antal olika arbetssätt. Genom att intervjua både verksamheterna och de mottagande arbetsgivarna framkommer en bild av både vilken typ av kompetens som arbetsgivare behöver, och hur de arbetar tillsammans med arbetsmarknadsverksamheterna för att utveckla denna och kunna utföra det arbete som behöver göras inom till exempel kommunal omsorg.
Mina teoretiska utgångspunkter är både arbetssociologi, management/HR och socialt arbete, och en intressant teoretisk krock uppstår mellan dessa perspektiv som visar något av arbetsmarknadsåtgärdernas villkor.
Inom kommunala verksamheter finns idag ett starkt fokus på resultatmätning, på gott och ont. Det är sällan enkelt att mäta verkliga och meningsfulla förändringar i människors liv, men om det är möjligt att hitta rimliga indikatorer kan resurser styras dit och övertyga professionella långt från det sociala arbetets fält om insatsernas meningsfullhet.
Det innovativa här handlar om sökandet efter arbetsmodeller för att lösa två viktiga samhällsproblem samtidigt. Ingen modell fungerar över hela landet, men genom att identifiera och kartlägga modellerna finns möjlighet att se vad som fungerar.
2023.
Forskningskonferens om social innovation i välfärd, hälsa och arbetsliv, Malmö, 22 November 2023