Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Abstract
Wigström, Linda (2023). En läsinterventionsmodells inverkan på ordavkodning, självförtroende och motivation hos en mellanstadieelev i åk 5: En fallstudie om implementering och resultat. Speciallärarprogrammet, Institutionen för skolutveckling och ledarskap, Lärande och samhälle, Malmö Universitet, 90 hp.
Syfte och frågeställningar
Syftet med fallstudien är att bidra med kunskap om hur en läsinterventionsmodell fungerar för en elev i åk 5 och om det går att se en effekt i elevens ordavkodning efter 12 veckor. Vidare syftar studien att belysa om läsinterventionen påverkar elevens självförtroende och motivation. Studiens frågeställningar är:
• Hur fungerar det att göra en läsintervention på en elev i åk 5?
• Vilken effekt går att urskilja?
• Hur upplever eleven och omgivningen den påverkan som läsinterventionen har påelevens motivation och självförtroende?
Teoretisk ram:
Studien hämtar sin inspiration ifrån två olika teoretiska perspektiv: det sociokulturella och från det motivationspsykologiska perspektivet. Detta är två teoretiska perspektiv som tillsammans pekar på hur sociala, kulturella och psykologiska faktorer påverkar individens motivation, lärande och prestation. Tillsammans kan dessa perspektiv bidra med en mer holistisk förståelse av hur motivation och lärande kan främjas i olika sammanhang och situationer. Genom att använda sig av dessa två perspektiv tillsammans kan man få en mer nyanserad förståelse av hur en läsintervention påverkar elevens självförtroende och motivation, och hur det kan bidra tillatt skapa en positiv läsmiljö där eleven känner sig motiverad att läsa och uppnå framgång.
Metod
Läsinterventionen har genomförts med hjälp av Wittingmetoden. Studien baseras på både enkvalitativ och kvantitativ undersökning som utgår ifrån en 12 veckors intensiv lästräning, observationer, enkäter och intervjuer.
Resultat och analys
Studien undersökte effekterna av en läsinterventionsmodell på en elev i åk 5 med fokus på ordavkodning, självförtroende och motivation. Resultaten visade att eleven uppvisade en viss förbättring i ordavkodning och ökade självförtroendet och motivationen under interventionen.Denna förbättring kan tillskrivas användningen av specifika strategier och individanpassade stödåtgärder. Samtidigt identifierades utrymme för fortsatt utveckling, särskilt när det gällertids aspekten och användningen av mer effektiva avkodningsstrategier. Resultaten stöder tidigare forskning som betonar vikten av tidiga interventioner och systematisk undervisning för att främja läsutvecklingen, särskilt inom lågstadiet (åk 1 och 2). De understryker också betydelsen av att ta hänsyn till elevens individuella färdigheter och svårigheter för att skapa en inkluderande lärmiljö. Genom att integrera det kompensatoriska, kritiska och relationella perspektivet har studien lyft fram betydelsen av att adressera både strukturella och individuella faktorer för att främja läsfärdigheter och stärka elevens självförtroende och motivation. Dessa resultat bidrar till en ökad kunskap och förståelse för hur läsinterventioner kan påverka en elevs läsning och välbefinnande. Studien betonar vikten av att implementera tidiga interventioner och skapa en positiv och stödjande läsmiljö för att främja elevens läsutveckling och trivsel i skolan.
Kunskapsbidrag och specialpedagogiska implikationer
Studien om läsinterventionens inverkan på en elev i åk 5 har bidragit till kunskapen inom området genom att visa på vikten av tidiga insatser såsom interventioner, individanpassadestödåtgärder och en inkluderande lärmiljö för att främja läsutveckling, självförtroende ochmotivation. För specialpedagogiken innebär resultaten att det är nödvändigt att identifiera och åtgärda lässvårigheter i ett tidigt skede genom systematisk undervisning och användning av effektiva avkodningsstrategier. Det är viktigt att skapa en positiv och inkluderande läsmiljö där elever känner sig motiverade och stöttade i sin läsutveckling. Lärare och specialpedagoger bör vara medvetna om betydelsen av individanpassning och stödåtgärder för att främja läsfärdigheter och stärka elevens självförtroende. Framåt är det viktigt att fortsätta forska och utveckla effektiva läsinterventioner och pedagogiska strategier som kan stödja elever med lässvårigheter.
Nyckelord: Läsintervention, läs- och skrivsvårigheter, motivation och självförtroende.
2023. , p. 60
Läsintervention, läs- och skrivsvårigheter, motivation och självförtroende.