Böcker och högläsning: En studie om pedagogers användning av böcker i aktiviteter med barn i förskolan för att utveckla barns literacy
2023 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
Books and reading aloud (English)
Abstract [sv]
Pedagoger möter ibland barn som växer upp utan en läsmiljö hemma. Vi har upplevt pedagogers oro för risken att barn som växer upp utan läsmiljö långsammare utvecklar sina läs- och skrivförmågor. Det innebär att det finns en risk att deras läs-skriftspråksutveckling går långsammare än för andra barn. Syftet med denna studie är att undersöka och belysa hur pedagoger använder böcker i planerade och oplanerade aktiviteter med barn i åldern 3-5 år i förskolor för att uppmuntra och utveckla barns literacy. De teoretiska begrepp vi utgår ifrån i studien är literacy, emergent literacy, visuell literacy, högläsning, undersökande skrivande och literacyhändelser. Vi har använt kvalitativ metod i vår studie, där vi har genomfört fyra observationer på två olika förskolor. Vi har valt att observera högläsningsaktiviteter eftersom dessa aktiviteter är relaterade till vårt syfte. Vi sammanställde och skrev våra fältanteckningar på anteckningsbok efter aktiviteterna. Dessa aktiviteter är enskild högläsning, en bokstund med grupphögläsning, delaktighet i högläsningsstunden samt högläsning och läs- och skrivutveckling.
De slutsatser vi drar av våra tolkningar av observationerna är att pedagoger använder olika strategier när böckerna läses högt för att utveckla barnets literacy. Det sker genom att pedagogen ställer frågor, sitter bredvid barnen, läser med olika tonhöjd, interagerar med barnen och diskuterar med dem om bokens händelser. Resultatet har visat att pedagoger använder böcker i högläsning för att utveckla och främja barnens emergent literacy och visuell literacy. Under högläsningen använder pedagoger boken och hjälper barnen att tolka bilderna i boken där bilderna spelar en betydelsefull roll i högläsningen för barnen. Pedagoger använder olika strategier under högläsning såsom att skapa samtal med barnen, förklara begrepp, föra en dialog med barnen efter varje bilden. Resultatet har även visat att pedagoger skapar olika litteracitetshändelser där barnen deltar. Detta sker genom att de skapar en integrerad miljö. De ger barnen möjlighet att interagera och kommunicera med varandra genom att fråga barnen, ge feedback på barnens svar och bekräfta dem genom blickar, gester, kroppsspråk och språk.
Nyckelord: emergent literacy, högläsning. literacy, literacyhändelser, undersökande skrivande och visuell literacy.
Place, publisher, year, edition, pages
2023. , p. 40
Keywords [en]
emergent literacy, reading aloud. literacy, literacy events, investigative writing and visual literacy
Keywords [sv]
emergent literacy, högläsning. literacy, literacyhändelser, undersökande skrivande och visuell literacy
National Category
Learning
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-58605OAI: oai:DiVA.org:mau-58605DiVA, id: diva2:1742539
Educational program
LS Bachelor of Arts in Early Years Education
Supervisors
Examiners
2023-03-102023-03-092023-03-10Bibliographically approved