Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Sammanfattning/Abstract
Trolle, Sara (2023). Specialpedagogers resonemang kring professionella samtal. Specialpedagogprogrammet, Institutionen för skolutveckling och ledarskap, Lärande och samhälle, Malmö universitet, 90 hp.
Förväntat kunskapsbidrag
Studien förväntas bidra med kunskap om hur specialpedagoger resonerar kring professionella samtal och specialpedagogen som professionell samtalsledare, samt i vilka sammanhang specialpedagoger använder sig av professionella samtal i sitt arbete. Studien förväntas också bidra med kunskap om fördelarna med att specialpedagogens kompetens tas tillvara i pedagoger och lärares kollegiala lärande.
Syfte och frågeställningar
Syftet är att bidra med kunskap om hur specialpedagoger resonerar kring professionella samtal och specialpedagogen som professionell samtalsledare, samt i vilka sammanhang de använder sig av professionella samtal i sitt arbete. Frågeställningarna är:
- Hur resonerar specialpedagoger kring professionella samtal och specialpedagogen som professionell samtalsledare?
- I vilka sammanhang använder specialpedagoger professionella samtal i sitt arbete?
- Vilken roll har specialpedagoger för pedagoger och lärares kollegiala lärande?
Teori
Studiens teoretiska utgångspunkt är inkluderande kommunikationspedagogik.
Metod
En kvalitativ studie är genomförd där semistrukturerade intervjuer använts som datainsamlingsmetod.
Resultat
Resultatet visar att specialpedagogerna i undersökningen använder sig av professionella samtal främst i handledande samtal med pedagoger och lärare, och i samtal med vårdnadshavare. Specialpedagogerna betonar vikten av att skapa goda relationer till sina samtalspartners samt vikten av att försöka närma sig deras perspektiv genom att lyssna, bekräfta och på ett strategiskt sätt ställa perspektivvidgande frågor. Att vara en professionell samtalsledare tolkas ställa krav på specialpedagogernas förmåga att kunna anpassa sitt sätt att leda beroende på vem de samtalar med och vilket syfte samtalet har. Att hålla i ramarna för samtalet beskrivs också som en del i att vara en professionell samtalsledare. Undersökningen visar att specialpedagogerna inte alltid har en given roll i pedagogernas och lärarnas kollegiala lärande.
Specialpedagogiska implikationer
Studien bidrar till en medvetenhet om den kompetens specialpedagogen har i att leda och genomföra professionella samtal och vikten av att den tas tillvara så att professionella samtal genomföras på ett så inkluderande sätt som möjligt. Studien belyser också fördelarna med att ta tillvara specialpedagogisk kompetens i pedagogers och lärares kollegiala lärande.
2023. , p. 44
Inkluderande kommunikationspedagogik, specialpedagogens roll, kollegialt lärande, professionella samtal, professionell samtalsledare.