En studie på kommunal nivå kring bosättningslagen och etableringsenhetens implementering av lagen. Denna studie har i syfte att ta fram kunskap kring bosättningslagens implementering i Vellinge kommun. Bosättningslagen var stiftad för snabbt och hastigt för att möjliggöra en jämnare fördelning av kvotflyktingarna som kom till Sverige från utomeuropeiska länder. Det hastiga beslutet skapade oro och frågor kring hur bosättningslagen skulle utföras hos aktörerna.
Studien har använt sig av en semistrukturerad intervjumetod och en kvalitativ fallstudie som forskningsverktyg och Lennart Lundqvist implementeringsteori. Studiens syfte är att upptäcka de hinder och möjligheter som har funnits eller finns i implementeringen av bosättningslagen i Vellinge kommun. Detta görs utifrån en intervju med en integrationssamordnare i Vellinge kommun. Studien kommer även fokusera på tidigare forskning av inblandade aktörer så som Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och allmännyttiga företag. Utöver det anförda ska studien besvara två frågeställningar, nämligen: Hur har Vellinge kommun organiserat mottagningen av nyanlända enligt bosättningslagen? Och hur har Vellinge kommuns bostadssituation påverkat de nyanlända efter bosättningslagens implementering?
Forskningens slutsats är att det finns tydliga kopplingar mellan Vellinge kommuns arbete med bosättningslagen och tidigare forskningar och rekommendationer från riksrevisionens rapport. Forskningen har även lyft den problematik som sker när de nyanlända behöver hitta eget boende på grund av den nuvarande bostadsbristen. Till sist tar även studien upp de möjligheter som finns i kommunen för att hjälpa de nyanlända hitta arbete och integreras i samhället.