Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Linde, Katrin. & Westerberg, Sara. (2022). Hur uppfattar elever arbetet med representationsformer? Det är rätt faktiskt roligt, mm det är rätt så roligt. Speciallärarprogrammet med inriktning matematikutveckling, Institutionen för skolutveckling och ledarskap, Lärande och samhälle, Malmö Universitet, 90 hp.
Förväntat kunskapsbidrag
Det här arbetet förväntas ge kunskap och inspiration till lärare och speciallärare i arbetet med representationsformer inom matematiken. I vår studie har vi funnit att förståelse för representationsformerna ökar måluppfyllelsen för eleverna. Hattie, Fischer och Frej (2017) menar att för att få ett djuplärande i matematik behöver eleverna kunna använda sig av olika representationsformer samt kunna se hur dessa förhåller sig till varandra.
Syfte och frågeställningar
Syftet med studien är att skapa kunskap om elevernas egna uppfattningar kring arbetet med representationsformer. De frågeställningar vi använde oss av var:
· Hur uppfattas arbetet kring representationsformer av elever i matematiksvårigheter vid problemlösning?
· Vilka representationsformer använder sig eleverna av i studien?
· Hur kan kvalitativa intervjuer med återkopplingsfrågor hjälpa eleverna i sitt arbete kring de olika representationsformerna?
Teoretiskt ramverk
Det teoretiska perspektivet som användes grundar sig framförallt på Bruners och Duvals teorier om representationsformer. I studien utgår vi även från ytterligare forskning kring representationsformer och återkopplande frågor. Prediger och Wessels (2011) syn på representationsformer var vår främsta inspirationskälla då kategorierna skapades.
Metod
Metoden vi använde oss av var kvalitativa intervjuer med fem elever i klass tre. Intervjuerna genomfördes och analyserades enligt innehållsanalys.
Resultat
I resultatet använde vi oss av fyra följande rubriker. Vilka representationsformer använder sig eleverna först av när de arbetar med två matematikuppgifter? Finns det fler representationsformer eleven kan visa sina lösningar på med hjälp av återkopplande frågor? Vilka representationsformer anser eleverna att de använder sig själva av när de löser matematikproblem? Vad visar elevernas lösningar om deras matematikförståelse? Studien visade på att samtliga elever väljer att använda sig av den grafiska representationsformen vid lösningen av två matematikproblem. I resultatet visades det sig att eleverna som från början varit osäkra på hur de skulle arbeta och resonera om problemen, med hjälp av representationsformerna och återkopplande frågor, blev mer självständiga i sina lösningar och dessutom kunde förbättra sina resonemang kring dem.
Specialpedagogiska implikationer
Som speciallärare och matematiklärare är det enligt studien viktigt att de elever som är i matematiksvårigheter får tid och stöttning i arbetet kring representationsformer på lågstadiet.
Nyckelord
matematik, problemlösning, representationsformer, transformationer
2022. , p. 56