Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Sammanfattning/AbstractUruzgan, Zakijan (2022). Arbetet med barn i behov av särskilt stöd ur ettförskollärarperspektiv. Specialpedagogprogrammet, Institutionen för skolutveckling ochledarskap, Lärande och samhälle, Malmö universitet, 90 hp.
Förväntat kunskapsbidrag:
Förväntat kunskapsbidrag är att bidra till kunskapen om förskollärares egna uppfattningar ocherfarenhet i arbetet med barn i behov av särskilt stöd. Genom en ökad medvetenhet kring tankaroch erfarenhet kring arbetet med barn i behov av särskilt stöd kan förskollärare, rektor ochspecialpedagog bli bättre på att hitta fungerande lösningar och pedagogiskt stöd för att göraförskolan till bättre plats för alla barn.
Syfte och frågeställningarSyftet med studien är att lyfta fram några förskollärares perspektiv gällande barn i behov avsärskilt stöd. Syftet är att undersöka vilka olika sätt det finns bland förskollärare att förklaraoch beskriva sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd.
Studien har genomförts utifrånföljande frågeställningar:
-Hur beskriver några förskollärare sitt arbete med barn i behov av särskilt stöd?
-Hur beskriver dessa förskollärare stödfunktioner och stödstrukturer som kan bistå i arbetetmed barn i behov av särskilt stöd?
-Vilka svårigheter och möjligheter upplevs av dessa förskollärare i arbetet när det gäller barn ibehov av särskilt stöd?
Teori:
De teorier som ligger till grund för analysen är de specialpedagogiska perspektiven;Kategoriska, kritiska, kompensatoriska, relationella samt dilemmaperspektivet.
Metod:
Datainsamlingen i studien har skett genom kvalitativa intervjuer med inspiration av enfenomenologisk metodansats. Fem förskollärare har intervjuats från tre olika förskolor. Empirin har sedan analyserats med inspiration i fenomenologisk analys som mynnat ut i temanutifrån studiens frågeställningar.
Resultat:
Förskollärarna i studien uttrycker att de saknar rätta förutsättningarna i arbetet med barn i behovav särskilt stöd. Studien visar att det finns en ambition att sträva efter att möta alla barn på ettlikvärdigt sätt som får de till att lära och utvecklas utefter sin förmåga vilket tyder på ettrelationellt perspektiv. Däremot övergår förskollärarnas tankar lätt i det kategoriskaperspektivet i praktiken. En slutsats kan vara att förskollärarna inte ges tillräckligt godaförutsättningar för att kunna omsätta sina teorier i praktiken vilket kan påverkaförhållningssättet. Förskollärarnas erfarenhet belyser olika hinder i arbetet såsom bristandesamsyn och ledningsstöd, brist på reflektionstid och otillräckligt med kunskap. Även storabarngrupper samt struktur och stödstrukturer lyfts som påverkansfaktorer för att kunna utvecklaarbetet. En slutsats kan vara att brist på specialpedagogisk kompetens kan göra att barn inte fårdet stödet och stimulans som de är i behov av.
Specialpedagogiska implikationer:
Specialpedagogen har ett övergripande ansvar gällande kvalitetsutveckling och arbetar näraförskollärare och arbetslag för att garantera en likvärdig utbildning för alla barn. Dåspecialpedagogen har en central och viktig roll är det av vikt att vara den som kan ge stöd tillförskollärare i deras arbete. Specialpedagogen kan vara den som uppmuntrar och stöttar ochsamtidigt utmanar tankarna i förskolan. Specialpedagogen har en viktig roll i samtal ochhandledning och det ligger i linje med rollen att leda förändring och utveckling och arbeta medreflektion som leder till professionsutveckling. Därför är det relevant att närma sig och försökaförstå hur kommande förskollärare i förskolan kan tänka kring detta fenomen.
NyckelordBarn i behov av särskilt stöd, förskollärare, specialpedagogiska perspektiv, specialpedagog,stödstruktur, variation
2022. , p. 59
Barn i behov av särskilt stöd, förskollärare, specialpedagogiska perspektiv, specialpedagog, stödstruktur, variation