Syftet med detta examensarbete har varit att undersöka och ta del av verksamma lärares tankar kring platsbaserat lärande som undervisningsmetod. Genom att göra en egen undersökning av lärarnas inställning till undervisningsmetoden var syftet att få fram vilka fördelar och/eller nackdelar som lärarna eventuellt kan uppleva med undervisningsmetoden samt vilken status platsbaserat lärande har i erfarenheterna hos lärarna. Syftet har även varit att se vilka faktorer som påverkar lärarnas val kring att använda undervisningsmetoden eller att avstå från den.
De teoretiska utgångspunkterna som arbetet förhöll sig till var platsbaserat lärande i förhållande till den traditionella undervisningen samt teoretiska utgångspunkter från John Dewey, Maurice Merleau-Ponty och Lev Vygotskijs olika teorier. Vidare avslutas de teoretiska perspektiven med en inblick över det platsbaserade lärandets koppling till upplevelsebaserat lärande och BAK-begreppet. Undersökningens empiri och metoddel utgår från en kvalitativ metod med semistrukturerade intervjuer. Analysen av resultatet visar på att lärarnas erfarenheter av undervisningsmetoden innehåller både fördelar och nackdelar. Det blir tydligt att lärarna både ser möjligheter och hinder med undervisningsmetoden.
En slutsats som kan dras utifrån denna undersökning är att lärarnas erfarenheter av platsbaserat lärande som undervisningsmetod har en hög status på grund av de positiva effekterna som undervisningsmetoden har på både undervisningen och elevernas lärande. Däremot påverkas statusen på grund av utomstående hinder, som tid och resurser, vilket leder till att undervisningsmetoden inte används lika frekvent som det hade önskats.