En likvärdig skola för alla?: Samhällskunskapslärares perspektiv: om undervisning och elever från olika bakgrunder
2021 (Swedish)Independent thesis Advanced level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesisAlternative title
: Social studies teachers’ perspective: on education and students’ different backgrounds (English)
Abstract [sv]
Syftet med detta examensarbete ämnar att undersöka hur samhällslärare inom gymnasiet förhåller sig till elevernas socioekonomiska bakgrund. Även hur detta påverkar undervisningen i ämnet och vilka konsekvenser (ifall några) som tillkommer på undervisningen.. Den kvalitativa studien som används i denna studie utgår från fyra intervjuer med samhällskunskapslärare som undervisar med olika elevgrupper från olika socioekonomiska bakgrunder.
Resultatet visar att beroende på elevernas socioekonomiska bakgrund planerar och undervisar lärarna olika när det kommer till samhällsämnet. Elever med låg socioekonomisk bakgrund som studerar på de praktiska programmen visar låg motivation och intresse för samhällskunskapsämnet samtidigt som de har en låg självkänsla. Å andra sidan visar elever med hög socioekonomisk bakgrund som studerar på de teoretiska programmen hög motivation för skolan och är självsäkra i klassrummet enligt lärarna, vilket sedan resulterar i att det går bättre för dem i skolan och samhällsämnet.
Medborgarfostran och inkludering är två begrepp som också har undersökts och resultatet visar att elever med låg socioekonomisk bakgrund enligt lärarna har en tendens att att känna en låg tillhörighet till samhället. Denna känsla kan grunda sig i att elever med låg socioekonomisk bakgrund brukar få mindre hjälp och engagemang hemifrån än de elevers vars socioekonomiska bakgrund är hög. I skolor med elevgrupper som generellt tillhör låg socioekonomisk bakgrund arbetar lärare allt mer kompensatoriskt för att alla elever ska känna sig inkluderade. Detta görs inte på samma utsträckning i skolor där den socioekonomiska bakgrunden bland eleverna är hög.
Vi har i analysen använt oss av Pierre Bourdieus kapitalbegrepp för att beskriva socioekonomisk bakgrund. Einar M. Skaalviks och Sidsel Skaalviks (2016) forskning har använts för motivationsbegreppet och Sebastian Piepenburg och Cecilia Arensmeier (2020) för lyckad medborgarfostran samt Basil Bernstein (1971) forskning om språkkoder bland arbetarklassen respektive medelklassen.
Place, publisher, year, edition, pages
2021. , p. 49
Keywords [sv]
Medborgarfostran, Motivation, Samhällskunskapslärare, Socioekonomisk bakgrund, Socioekonomisk status, Skola
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-42636OAI: oai:DiVA.org:mau-42636DiVA, id: diva2:1559842
Educational program
LS Master of Arts in Upper Secondary Education
Supervisors
Examiners
2021-06-042021-06-022021-06-04Bibliographically approved