En fallstudie av läs- och skrivarbetet i grundsärskolan
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Abstract
Bengtsson Sjöström, Anneli & Björkholtz, Kristina, (2018). En fallstudie av läs- och skrivarbetet i grundsärskolan. Speciallärarprogrammet språk-, skriv- och läsutveckling,
Institution för skolutveckling och ledarskap, Fakulteten för lärande och samhälle, Malmö Universitet, 90 hp
Förväntat kunskapsbidrag
Studien förväntas ge oss större kunskap kring läs- och skrivundervisning i grundsärskolan och hur vi vidare kan använda oss av denna kunskap i grundskolan.
Syfte och frågeställningar
Studiens syfte är att undersöka hur läs- och skrivundervisning ser ut i grundsärskolan, vilka metoder som används och hur man arbetar praktiskt med läs- och skrivinlärning.
Frågeställningarna som belyses är:
• Vilka arbetssätt och metoder i läs- och skrivundervisning används i den utvalda grundsärskolan?
• Vilka är framgångsfaktorerna, enligt specialpedagogerna i den utvalda grundsärskolans läs- och skrivundervisning?
• Vilka arbetssätt och metoder kan vara relevanta även för grundskolans läs-och skrivundervisning?
Teori
Forskning kring lärandet tar ofta sin utgångspunkt i sociokulturell teori. Därför har vi valt att utgå från denna eftersom vår studie handlar om vilka arbetssätt och metoder som används i läs- och skrivundervisningen i en utvald grundsärskola.
Metod
Som metod har vi valt att använda oss av en fallstudie. Intervjuer, observationer och läromedelsgenomgång har använts för att belysa och få kunskap om arbetet kring läs- och skrivundervisningen. Eftersom studien inte är så omfattande har vi valt att utgå från metodtriangulering. Detta ger ett mer kompletterande underlag till studien, belyser problemet från olika infallsvinklar och ger en vidare bild.
Resultat
Det går inte att dra några generella slutsatser då underlaget och studien är liten. Resultatet pekar dock på att lärarnas kompetens, förhållningssätt och bemötandet är mycket betydelsefullt och är i fokus när det gäller elevernas läs-och skrivundervisning.
Vidare visar resultatet att artefakter är av stor betydelse i undervisningen.
Specialpedagogiska implikationer
Elever i behov av stöd är beroende av en omgivning i skolan som bland annat är tydlig, flexibel och lugn. Elevens svårigheter är allas angelägenhet i skolan, där arbetslag och speciallärare har ett särskilt ansvar. Elevens svårigheter uppstår i relationen mellan eleven och omgivningens krav och förväntningar. För specialläraren blir det en viktig uppgift att finna pedagogiska lärsituationer och aktiviteter som gynnar eleven.
Nyckelord
Framgångsfaktorer, grundsärskola, individualisering, lärares förhållningssätt, läs- och skrivundervisning, sociokulturell teori
Place, publisher, year, edition, pages
Malmö universitet/Lärande och samhälle , 2018. , p. 56
Keywords [sv]
grundsärskola, individualisering, framgångsfaktorer, lärares förhållningssätt, läs- och skrivundervisning, sociokulturell teori
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-34334Local ID: 25072OAI: oai:DiVA.org:mau-34334DiVA, id: diva2:1496265
Educational program
LS Postgraduate Diploma in Special Needs Training
Supervisors
Examiners
2020-11-042020-11-04Bibliographically approved