Att sätta ord på specialpedagogens uppdrag. Gymnasielärares berättelser om specialpedagogens funktion i gymnasieskolan
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Sammanfattning/Abstract
Gregerstedt Max, Tell Caroline (2018). Att sätta ord på specialpedagogens uppdrag. Gymnasielärares berättelser om specialpedagogens funktion i gymnasieskolan. Specialpedagogprogrammet, Institutionen för skolutveckling och ledarskap, Lärande och samhälle, Malmö universitet, 90 hp.
Förväntat kunskapsbidrag
Denna studie använder gymnasielärares berättelser för att utveckla kännedom om deras upplevelse och erfarenheter av specialpedagogens funktion med utgångspunkt från lärares uppdrag och arbetsmiljö. Denna kännedom kan med hjälp av tidigare forskning och teoretiska perspektiv bidra till en ökad förståelse om den uppfattning som finns ute i två olika verksamheter när det gäller specialpedagogens funktion på gymnasiet. Vidare vill studien även problematisera både lärares och specialpedagogers komplexa uppdrag och resonera kring samverkans betydelse mellan de båda yrkesrollerna. Det förväntade kunskapsbidraget inriktar sig också på att öka den förförståelse som specialpedagogen behöver ha i sin yrkesroll på gymnasiet i mötet med lärarna.
Syfte och frågeställningar
Syftet med studien är att bidra med kunskap om gymnasielärares syn på specialpedagogens funktion i förhållande till lärarnas uppdrag och arbetsmiljö. Syftet konkretiseras i följande frågeställningar:
" Hur beskriver gymnasielärarna sitt uppdrag som lärare?
" Hur upplever gymnasielärarna sin arbetsmiljö?
" Vad anser gymnasielärarna att specialpedagogen ska kunna bidra med?
" På vilket sätt anser gymnasielärarna att specialpedagogens uppdrag är relaterat till deras verksamhet?
Teori
Studiens teoretiska utgångspunkter är systemteori, KASAM samt specialpedagogiska perspektiv.
Metod
Studien har inspirerats av fenomenologiskt förhållningssätt. Materialet samlades in genom kvalitativ metod, där halvstrukturerade intervjuer användes. Sex gymnasielärare har medverkat. I förarbetet till studien har en intervjuguide använts som ett stöd för både skribenterna samt informanterna. Intervjuerna har spelats in via appen röstmemon och transkriberas. För att kunna bearbeta och analysera vårt material har vi i denna studie använt oss av innehållsanalys som i sin tur har inspirerats av Graneheim och Lundman (2003).
Resultat
Resultatet skildrar sex gymnasielärares uppfattningar om vad specialpedagogen kan bidra med samt dennes åligganden. Gymnasielärarnas uppfattningar skiljer sig utifrån vilken verksamhet som lärarna arbetar inom samt vilken kultur som råder på skolan. Vidare skiljer sig även uppfattningarna inom själva verksamheten beroende på vilken erfarenhet lärarna har av att arbeta tillsammans med en specialpedagog. I studien framkommer det att rollen som kunskapsförmedlare är meningsfull utifrån yrkesidentiteten och lärarnas ämneskunskaper. Samtidigt visar studien att läraruppdraget är komplext och att lärare dagligen möter flera utmaningar och krav. Studien framhäver att lärarna besitter kunskaper om att kollegialt lärande och samarbete är betydelsefullt, men på grund av tidspress, prioriteras det ofta bort. Vidare visar studien att gymnasielärarna inte utgår ifrån att specialpedagogen även kan ha en handledande funktion i sitt uppdrag. Flera gymnasielärare tolkar specialpedagogens uppdrag utifrån att uppgifterna främst ska handla om att ta hand om elevers olika svårigheter.
Specialpedagogiska implikationer
Vi hoppas att vår studie kan bidra till att medvetandegöra både gymnasielärares och specialpedagogers arbetsmiljö och arbetsbörda. Den verksamhet som sker i dagens skola bidrar inte till en skola för alla. Vi anser att det saknas tillräckliga kunskaper om gemensam elevsyn och relationell betydelse i skolan. Vår utgångspunkt är att det finns ett stort behov av att skolledare inser vikten av att organisera lärares tjänster så att det finns tid och möjlighet att göra didaktiska anpassningar och utveckla sin kompetens. Vidare menar vi att alla lärare behöver specialpedagogisk kompetens för att på ett optimalt sätt kunna stödja och utmana alla elever. Att påpeka behovet av samarbete mellan olika professioner i skolan ser vi som ovärderligt.
Nyckelord: Gymnasielärare, Kollegialt lärande, Specialpedagog, Systemteori, KASAM
Place, publisher, year, edition, pages
Malmö universitet/Lärande och samhälle , 2018. , p. 66
Keywords [sv]
Gymnasielärare, Kollegialt lärande, Specialpedagog, Systemteori, KASAM
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-31354Local ID: 24491OAI: oai:DiVA.org:mau-31354DiVA, id: diva2:1493157
Educational program
LS Postgraduate Diploma in Special Educational Needs
Supervisors
Examiners
2020-11-042020-11-04Bibliographically approved