Vilka arbetssätt kan vara språk- och kunskapsutvecklande för nyanlända elever i grundskolans yngre år?
2020 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Den här kunskapsöversikten fokuserar på att undersöka faktorer som påverkar nyanlända elevers språk- och kunskapsutveckling i skolor. För att besvara vår frågeställning har vi genomfört systematiska sökningar. Materialet består av 10 vetenskapliga artiklar, en granskning från Skolinspektionen samt artiklar från Skolverket. Vi har valt att använda termen språkutveckling i undersökningen av vilka arbetssätt som kan gynna undervisningen för nyanlända elever.
Resultatet visar att det är olika faktorer som påverkar nyanlända elevers språk- och kunskapsutveckling. De olika faktorerna som gynnar elevernas språk- och kunskapsutveckling är språkpolicy i skolan och kartläggning av elevens tidigare erfarenheter. Genom ett sociokulturellt perspektiv och transspråkande som en arbetsform sker språk- och kunskapsutveckling för nyanlända elever. Slutsatsen avslutas med en sammanställning av resultatet. Undersökningen visar att nyanlända elever behöver en planerad och strukturerad undervisning genom olika språkutvecklande arbetssätt där deras förstaspråk kan användas som resurs för lärandet.
Place, publisher, year, edition, pages
Malmö universitet/Lärande och samhälle , 2020. , p. 23
Keywords [sv]
Inkludering, Interaktion, Kunskapsutveckling, Modersmålsundervisning, Nyanlända elever, Sociokulturellt perspektiv, Språkinlärning, Språkutveckling, Stöttning, Transspråkande
National Category
Social Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-29016Local ID: 31275OAI: oai:DiVA.org:mau-29016DiVA, id: diva2:1490683
Educational program
LS Degree of Master of Arts in Primary Education
Supervisors
Examiners
2020-11-032020-11-03Bibliographically approved