Faktorer som försvårar gymnasieelevers algebralärande
2018 (Swedish)Independent thesis Basic level (professional degree), 10 credits / 15 HE credits
Student thesis
Abstract [sv]
Denna kunskapsöversikt behandlar elevers algebralärande i matematikundervisningen med särskilt fokus på de faktorer som försvårar elevernas lärande. Anledningen till denna undersökning var att som blivande lärare i matematik, skulle det vara mycket nyttigt att vara medveten om elevers algebrasvårigheter i matematiken. Jag ville däremot ha kunskaper om de svårigheterna som eleverna bemöter, och ta redan på hur skulle lärare bäst arbeta för att gynna elevernas algebralärande. För att kunna svara på dessa frågor använde jag olika databaser för att söka efter relevant litteratur samt vetenskapligt granskade artiklar och avhandlingar. Dessutom hittade jag ytterligare intressanta och relevanta källor genom att undersöka sökresultatens referenser.
Resultatet av denna kunskapsöversikt har visat att orsaker till elever som har svårigheter i sitt algebralärande beror delvis på deras bristande förkunskap och begreppsutveckling i algebra, delvis på lärares kunskaper och kompetens i ämnet. Hur lärarna skapar en positiv och aktiv lärandemiljö, och hur lektionsinnehållet organiseras har stort inflytande på elevernas algebralärande. Av resultatet kan både jag och andra inom samma yrkesområde bli medvetna om elevers svårigheter i algebra, och hur som lärare kan skapa en positiv lärandemiljö och variera undervisningens innehåll för att därigenom skulle främja eleverna algebralärande.
Place, publisher, year, edition, pages
Malmö universitet/Lärande och samhälle , 2018. , p. 24
Keywords [sv]
mathematics, special needs, secondary school, elever, matematik, svårigheter, inlärningssvårigheter, algebra, algebralärande
National Category
Physical Sciences
Identifiers
URN: urn:nbn:se:mau:diva-28151Local ID: 24261OAI: oai:DiVA.org:mau-28151DiVA, id: diva2:1489800
Educational program
LS Master of Arts/Science in Secondary Education
Supervisors
Examiners
2020-11-032020-11-03Bibliographically approved